•De la depresia psihica si pana la sinucidere nu este decat un pas •In ultimii 15 ani, a crescut foarte mult numarul pacientilor cu depresii psihice •La aceasta au contribuit o multitudine de factori, printre care si stresul psihic •Incidenta depresiilor este foarte mare in randul tinerilor •"Bolnavii au nevoie de psihoterapeuti si un Centru de psihoterapie de reabilitare"
Peste 50% dintre pacientii internati la Spitalul Universitar de Psihiatrie "Socola" sufera de depresii psihice, pacienti de toate varstele si toate categoriile sociale. Persoanele cu aceasta suferinta se intalnesc si in spital, si in afara unitatii spitalicesti. In ultimii 15 ani, numarul persoanelor care sufera de depresii psihice a crescut foarte mult. Starile depresive sunt cu forme usoare si majore. In legatura cu aceasta afectiune, profesor doctor Mihai Selaru, seful Clinicii de psihiatrie "Doi femei" din cadrul spitalului , ne-a declarat: "In toata lumea se constata o crestere extrem de importanta a despresiilor in randul populatiei. Acest lucru il putem observa in functie de orientarea fabricilor de medicamente. La ora actuala, se inregistreaza un consum foarte mare de medicamente antidepresive, medicamente care se adreseaza persoanelor cu stari de anaietate care insotesc depresia. Medicamentele folosite in tratarea depresiilor domina productia farmaceutica. In functie de aceasta, putem trage concluzia ca avem un consum foarte mare de medicamente antidepresive si anaiolitice. De aici, in mod indirect, se apreciaza care este incidenta starilor depresive in randul populatiei".
De obicei, starile depresive survin in conditiile de suprasolicitare si, indeosebi, in cele de stres psihic. Stresul fizic, biologic si social provoaca stari de depresie. "Am avut un batran care o avea pe concubina internata in clinica noastra, a continuat profesor doctor Mihai Selaru. La un mom