Un eveniment in viata culturala bucuresteana, expozitia Victor Brauner prezinta pentru prima oara in Romania o serie importanta de lucrari de grafica selectata in intentia de a acoperi un interval de timp (1925-1962) practic egal cu cariera artistica a pictorului. Lucrarile provin din donatia Jacqueline Brauner, de peste 3000 de desene, aflata la Muzeul de Arta Moderna din Saint-Etienne. Institutie foarte activa in ceea ce priveste promovarea valorilor modernitatii prin expozitii si colocvii, Muzeul din Saint-Etienne se dovedeste un partener inspirat ales de catre muzeul bucurestean si speram ca acest exceptional inceput de colaborare nu se va opri aici.
Pentru cei care au urmarit cit de cit expozitiile bucurestene in ultimii zece ani, expozitia de fata continua oarecum un ciclu inceput cu Bucurestii intre modernism si avangarda, anii 20-40 din 1993, unde figura un ansamblu important de lucrari de Brauner, urmat de expozitia Brauner in colectiile de arta romanesti din 2000, care prezenta si citeva lucrari atribuite anilor de formatie, peisaje cuminti in buna traditie postimpresionista a anilor ’20. O importanta publicatie, micromonografie si catalog, semnata de Amelia Pavel, insotea aceasta din urma expozitie. In plus in Galeria Nationala, redeschisa anul trecut, putem vedea din nou un numar de lucrari de Victor Brauner.
Expozitia trimisa de muzeul din Saint-Etienne nu numai ca intregeste cu segmentul-lipsa – ultimele trei decenii – imaginea de ansamblu a unei cariere artistice iesite din comun, astfel incit opera lui Brauner, foarte vasta si foarte diversa, sa capete un contur mai precis si pentru publicul romanesc, dar contine si lucrari de debut, necunoscute la noi, din anii cind Brauner se afla inca la Bucuresti si anima miscarea artistica cu spiritul sau avangardist chiar si pentru avangarda. Stabilit in Franta din 1938, Victor Brauner (1903-1