Recladirea increderii fata de cancelariile occidentale
Prioritatea numarul 1 a Ministerului de Exterme este summit-ul de la Praga, care se apropie rapid. Care este stadiul pregatirilor?
Suntem, fara discutie, in faza decisiva a acestui efort national de integrare in NATO. La ora la care vorbim, la jumatatea lui ianuarie, ne aflam oricum intr-o situatie mult mai buna decat in urma cu un an, cand, din motive multiple pe care nu are rost sa le comentam acum, aderarea Romaniei era intr-o stare destul de dificila din punct de vedere al sanselor. Ce am reusit sa facem in 2001 a fost sa recladim tempoul si calitatea pregatirii noastre pentru aderare si de aici sa incercam sa recladim increderea si credibilitatea fata de cancelariile occidentale, din cauza unor promisiuni neonorate anterior de tara noastra.
Au existat insa si cateva elemente care v-au ajutat: presedintia OSCE si chiar evenimentele din 11 septembrie?
Ne-au ajutat si suntem extrem de multumiti de modul cum am reusit sa ne afirmam in fruntea OSCE in 2001, dar acesta este un lucru care, izolat, fara un efort mai amplu, ar reprezenta un exercitiu foarte reusit, dar nu determinant pentru o decizie pozitiva. Cred ca lucrurile cele mai importante au fost redemararea procesului de reforma in armata. Faptul ca bugetul pentru armata a fost mai generos in 2001, faptul ca in 2002 este si mai generos, in limita posibilitatilor modeste ale bugetului national, dar si unele decizii curajoase si dificile pe care Ministerul Apararii Nationale le-a luat in aceste luni au facut ca in zona tehnica a aderarii, a criteriilor in zona militara, sa putem sa fim considerati ca o tara care este pe un traseu favorabil. Ceea ce am incercat sa facem - si acesta a fost si sensul sedintei de guvern la care a participat si presedintele tarii - a fost sa transformam acest efort de integrare in NATO intr-un plan de