Mariana BOJAN
Epistole din Piata Norilor
Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2001, 58 p., f.p.
Mariana BOJAN
Arta infocarii
Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2001, 130 p., f.p.
Mariana Bojan publica in acelasi an doua volume de poezii – unul inedit, intitulat Epistole din Piata Norilor, si o antologie cuprinzind selectii din cele sase carti de poezie aparute, intitulata Arta infocarii. Toate volumele autoarei poarta marca a doua virste poetice distincte ca tonalitate si denumite de catre Mariana Bojar insasi, in antologia programatica, Phantasticon si Haina de cinepa, de altfel titlurile a doua volume de poezii aparute in 1987 si, respectiv, 1983. Prima grupare este constituita din poeme care respecta regulile versificatiei, rima, ritmul sau masura, autoarea atribuind poeziilor sale muzicalitate formala clasica. Ce-a de-a doua grupare aduna la un loc poeme care mizeaza pe expresivitatea continutului de idei. Selectia poeziilor urmeaza criteriul cronologic al aparitiei in volume, autoarea urmarind a reparcurge traseul firesc al scriiturii.
Ambele grupaje ale antologiei contin poeme incluse in primele volume ale Marianei Bojan: Elegie pentru primul cring (1976) si Judecatorul de papusi (1980) si se incheie cu selectia unor poeme aparute in volumul din 2001.
Cel dintii corpus de poezii al antologiei se deschide cu texte pastorale, bucolicul elegiac insotind tematic melodicitatea prozodica traditionala. Panismul (de atitudine si continut) alcatuieste un univers si o atmosfera vegetale, de identificare cu elementele naturiste, spiritual-religioase, mistic-pagine. Zeul Pan este batrin si orb, integrat total in cosmosul domesticit, umanizat pina la pierderea oricarei urme de sacralitate. Himerele padurii, aroma podgoriilor, miresmele cringurilor, cintecul greierilor, toate acestea formeaza fondul inspiratiei