•Decizia Consilului Local, de a imparti diferenta de apa de la bloc, proportional cu consumul de pe apometrele individuale, a anulat practic utilitatea aparatelor de contorizare montate in apartamente •Aberatia votata de consilieri are toate sansele sa dea nastere unor adevarate revolte ale iesenilor care au facut mari eforturi pentru a-si monta apometre
Hotararea Consilului Local de luni 28 ianuarie, potrivit careia cei care nu au apometre vor plati un numar fix de metri cubi de apa rece si calda a anulat utilitatea apometrelor care s-au montat in cele peste 70.000 de apartamente din Iasi.
Astfel, diferenta de apa dintre contorul general montat la parterul blocului si suma consumurilor din apartamente va fi impartita in felul urmator: familile care nu au apometre vor plati cate 7 metri cubi de apa rece si 2,8 metri cubi de apa calda de fiecare persoana. Restul va fi impartit celor care au deja apometre, in mod proportional cu consumul. Cu alte cuvinte, cei care nu si-au montat apometre pot sa consume cat vor muschii lor, ca tot 7 metri cubi vor plati. Ei nu mai au nici un interes de acum inainte sa-si repare instalatia sanitara, sa-si inlocuiasca garnitura de la robinet din cauza careia taraie un fir de apa, pentru ca nu-i mai afecteaza la buzunar.
Sunt situatii fericite cand ceea ce se adauga la consumul de pe apometrele din casa este foarte putin. Dar, in alte cazuri, ceea ce trebuie sa plateasca o persoana dintr-un apartament contorizat depaseste ceea ce va plati o persoana dintr-un apartament necontorizat.
Cum se fac calculele
Sa luam cazul unei scari contorizate de la blocul A4 din B-dul Alexandru cel Bun. Pentru aceasta scara au fost facturati, in luna decembrie, 290 de metri cubi de apa rece si 263 de metri cubi de apa calda, asa cum arata si apometrul montat la parterul blocului. Suma consumului pe a