Colorantii pot provoca alergii
Prezenta si cantitatea maxim admisa a acestor substante in alimente este supusa unor reglementari interne si internationale stricte. De multe ori insa, anumiti producatori fie utilizeaza aditivi interzisi, fie adauga cantitati mai mari decit cele permise, fie ?uita? sa mentioneze pe etichete substantele considerate nocive. Am aflat astfel ca, din pacate, in Romania, posibilitatea de a controla calitatea si cantitatea acestor aditivi in alimentele aflate pe piata este extrem de redusa din cauza slabei dotari a laboratoarelor de analiza. De cele mai multe ori, aditivii alimentari nocivi se gasesc in alimentele ieftine. Astfel, populatia este expusa unui risc crescut de imbolnavire. Printre ?E?-urile considerate de dr. Mencinicopschi a fi cele mai nocive se afla anumiti coloranti ca E102 - tartrazina, un colorant galben prezent in dulciuri si sucuri care poate provoca alergie, astm si rinita, un colorant prezent in dulciuri, E104 - care poate fi cancerigen, E110 - colorant portocaliu care poate provoca alergii, in special la cei alergici deja la aspirina, E120 - care, de asemenea, poate provoca alergii; se gaseste in bomboane, jeleuri, dropsuri, brinzeturi topite si creme de brinza, sau E171 si E173 - coloranti neurotoxici implicati in declansarea bolii Alzheimer.
Pina si sifonul ascunde un ?E? controversat
Daca, pina de curind, E150 - caramelul - era considerat inofensiv, cercetarile recente recomanda consumul moderat deoarece este suspectat de a produce cancer. Urmeaza apoi o serie intreaga de substante folosite pentru conservare: E211, E214, E219 - alergeni si cancerigeni, prezenti in special in siropuri si bauturi dulci, E220 este mutagen, generind si riscul unor alergii mortale si hipotensiune. Grupa ?E?-urilor de la 221-228 - mai ales in combinatie cu E200 pina la E203 - sint compusi cancerigeni