La Berlin se deschide miine, 6 februarie, cea de-a 52-a editie a Festivalului International de Film. Berlinala se va încheia la 17 februarie cu decernarea marelui premiu, „Ursul de aur“.
In competitie ruleaza 23 de filme, dintre care 18 premiere mondiale. In 2002 temele politice vor domina Berlinala. In acest context amintim noul film al lui Costa-Gavras, Vicarul, o ecranizare a piesei de teatru a dramaturgului german Rolf Hochhuth, în care se prezinta rolul Papei Pius al XII-lea în timpul dictaturii naziste. Filmarile pentru Vicarul s-au facut în România, la Bucuresti si în Transilvania.
Coproductia nipono-coreeana intitulata KT, în regia lui Junji Sakamoto, este o secventa din biografia politica a dizidentului sud-coreean Kim Dae-Iung din 1973 (cel care ulterior va deveni presedintele tarii).
Cazul Furtwängler al regizorului maghiar István Szábó este tot un film cu tenta istorica, în care se analizeaza complicitatea dirijorului german cu regimul nazist.
Despre evenimente politico-istorice relateaza si coproductia anglo-irlandeza a lui Paul Greengrass, Duminica însîngerata. Filmul rememoreaza izbucnirea razboiului civil din Irlanda de Nord, început în urma cu 30 de ani. Regizorul german Christopher Roth este prezent cu un film despre figura teroristului Andreas Baader, cofondator al grupului „Fractiunea Armatei Rosii“. Pe lînga Baader, juriul a decis ca anul acesta înca doua filme germane sa intre în competitie: Stînca lui Dominik Graf, în care se povesteste despre o relatie distrusa; o tragicomedie cotidiana a lui Andreas Dresen, intitulata Jumatate de treapta. Documentarul muzical al lui Wim Wenders, despre formatia de muzica rock BAP, va fi prezentat in afara concursului. Daca mai adaugam si filmul de deschidere al regizorului german Tom Tykwer Heaven (Cer), în care se vorbeste în limbile italiana si engleza, se poate afirma ca, dupa o lun