Rosiile - mai multe studii au demonstrat ca licopenul - un carotenoid din compozitia tomatelor - este unul dintre cei mai puternici antioxidanti si inhibatori ai radicalilor liberi (cancerigeni). Datorita licopenului si a cantitatilor mari de vitamina C, rosiile scad riscul aparitiei cancerului de prostata si a cancerelor tractului digestiv.
Spanacul - datorita cantitatilor mari de fier si vitamina B9 (acid folic) previne aparitia malformatiilor fatului si, in acelasi timp, protejeaza vasele de singe si inima. Alte doua substante (luteina si zeaxantina) transforma spanacul intr-un protector eficient al ochilor.
Vinul rosu - in cantitati reduse (citeva pahare pe saptamina) protejeaza arterele si creste colesterolul ?bun? din singe (HDL).
Nucile - contin cantitati mari de grasimi nesaturate (mono si polinesaturate) care scad colesterolul ?rau? din singe (LDL) si trigliceridele si cresc colesterolul ?bun?. In acest fel, nucile protejeaza inima. De asemenea, cantitatile mari de vitamina E previn aparitia cancerului si a bolilor de inima.
Broccoli - contin doua substante (sulforafan si indol-3carbinol) care ?curata? organismul de substantele cancerigene. Acestea protejeaza in special impotriva cancerului de stomac si al celui de sin la femei. Broccoli contin de asemenea si cantitati crescute de vitamina C, vitamina K (benefica impotriva osteoporozei), beta-caroten si fibre vegetale.
Cerealele - in special ovazul, contin cantitati mari de fibre vegetale, care, consumate zilnic, scad nivelul colesterolului din singe. Cercetari recente arata ca boabele de ovaz ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Aceste cereale contin si cantitati mari de antioxidanti de tipul vitaminei E.
Pestele - in special somonul, heringul si macroul - contine cantitati mari de acid omega-3 care previne formarea cheagurilor de singe (trombusi) si a