Domnule Temesan, exista un investitor interesat de BRS?
A existat la vremea respectiva, adica in octombrie anul trecut, cind am semnat eu un contract de consultanta cu BRS. In baza acelui contract de consultanta am cautat si gasit un investitor interesat in majorarea capitalului de la BRS. Investitorul desfasoara activitati de auditare si, in masura in care evenimentele care au avut loc intre timp o sa-i convina, urmeaza sa desfasoare negocieri pentru aceasta majorare de capital. Asta a fost obligatia pe care mi-am asumat-o eu prin acel contract si pe care am dus-o la indeplinire.
Din ce tara e investitorul?
Este cetatean francez.
E vorba de un cetatean francez sau de o firma din Franta?
Nu, nu, e vorba de un cetatean francez care are mai multe firme in mai multe tari!
Va face investitia de unul singur sau prin firmele lui?
Asta nu va pot spune in stadiul actual. Probabil ca una din banci sau unele firme vor participa, dar asta este o supozitie, n-am discutat asa ceva si nici nu cunosc raspunsul la aceasta intrebare.
In ce fel vrea investitorul respectiv sa preia BRS?
Prin majorare de capital. Sa majoreze capitalul astfel incit acest capital sa corespunda cu necesitatile operarii pe piata si cu normele impuse de BNR privind capitalul si fondurile proprii minime ale unei banci care beneficiaza de licenta de functionare.
In cazul unei astfel de majorari de capital, ce se intimpla cu datoriile bancii?
Acest lucru va fi reglementat in cadrul contractului de majorare de capital. In conditiile actuale, aceste negocieri vor fi purtate cu autoritatea de administrare speciala, care este Banca Nationala. Iar BNR va trebui sa faca o optiune, adica sa negocieze fie in calitate de administrator special aceasta majorare de capital, fie sa renunte la aceste negocieri si sa introduca proceduri legale de lichidare