•Noua lege permite, printre altele, verificarea contractelor si modul de utilizare a imprumuturilor de stat, rambursarea ratelor, scadenta acestora si plata dobanzilor aferente
Pe 31 ianuarie, a fost modificata legea prin care se prevede modul de organizare si functionare a Curtii de Conturi. Prin aceasta, s-au produs modificari ale competentelor si ale obiectului de activitate, determinand o crestere a atributiilor care vor accelera procesul de valorificare al constatarilor organelor de control ale Curtii de Conturi.
Printre principalele modificari se numara cele referitoare la atributiile si obiectul de activitate ce permite analizarea calitatii gestiunii financiare din punct de vedere al economicitatii, eficientei si eficacitatii, ca indicatori de baza ai controlului de performanta. Totodata, va permite verificarea utilizarii fondurilor puse la dispozitia Romaniei de UE, prin programul SAPARD, si efectuarea de actiuni de control cu privire la utilizarea fondurilor provenite din asistenta financiara acordata Romaniei de UE si alte surse de finantare internationala, dar va analiza si alte domenii in care, prin lege, s-a stabilit competenta Curtii.
Curtea de Conturi va hotari efectuarea de verificari si la persoanele juridice care nu-si indeplinesc obligatiile catre stat, unitatile administrative teritoriale sau institutiile publice, controalele efecuandu-se impreuna cu reprezentantii institutiilor competente in domeniul supus controlului.
Obiectul de activitate se extinde si asupra sistemului de investitii financiare, asociatiilor si fundatiilor care utilizeaza fonduri publice, verificarile efectuate indreptandu-se catre legalitatea utilizarii acestor fonduri.
Un alt element de noutate ar fi modificarile din art.25, care permite verificarea contractelor si modului de utilizare a imprumuturilor de stat, rambursarea ratelor, scaden