Aceasta este valoarea bunurilor imobile si a terenurilor revendicate de fostii proprietari, ca fiind preluate abuziv de comunisti. Multi dintre cei peste 1.700 de revendicatori nu pot face insa dovada "abuzului"
Valoarea totala a despagubirilor solicitate de fostii proprietari ai imobilelor, terenurilor si bunurilor preluate abuziv de statul roman in perioada 1945-1989 se ridica, la Botosani, la peste 2.500 miliarde de lei, a anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, subprefectul Constantin Hutu. Potrivit acestuia, Prefectura judetului Botosani a inregistrat, pina joi, cind a expirat termenul limita de depunere a notificarilor in baza Legii 10/2001, 1.706 cereri de retrocedare a bunurilor confiscate de comunisti. "Multi nu au inteles exact termenul de , prevazut de lege. Ei trebuie sa faca dovada ca ceea ce revendica a fost preluat fortat de catre stat, insa multi nu vor putea dovedi acest lucru", a afirmat subprefectul Hutu.
Fostii proprietari sau urmasii acestora revendica tot ce se poate revendica, de la case si terenuri care au fost expropriate, nationalizate sau confiscate, pina la conace boieresti, mori si fabrici de ulei, iazuri, utilaje agricole si chiar animale. Sint cazuri in care solicitantii au depus cereri fara nici o baza. Multi revendica livezi si vii, insa acestea au putut fi obtinute in baza Legii fondului funciar, 18/1991.
Printre cele mai importante revendicari se numara Lacul Dracsani, revendicat de Obstea Dracsani. Fostii proprietari doresc iazul in natura, insa au acceptat sa primeasca despagubiri, in cazul in care acesta nu le poate fi retrocedat. Valoarea despagubirilor solicitate de Obstea Dracsani se ridica la 30 milioane lei in aur, suma cu care fostii proprietari pretind ca au platit-o in 1925. Alt obiectiv important revendicat este asezamintul Parohiei Stefanesti. Si in acest caz, revendicatorii doresc Biserica in natura,