Totul despre Alcool- Ce sa bem, cat si cum. Sau, si mai bine, s-o dam pe apa -Despre pasiunea lui Bachus, cu un specialist: dr. Carola Engler de la "Clinica nutritionista" - Bavaria. - D-le doctor, de ce nu-si imagineaza oamenii Sarbatorile fara alcool?. - Face parte din traditia si cultura umana sa...
Totul despre Alcool- Ce sa bem, cat si cum. Sau, si mai bine, s-o dam pe apa -Despre pasiunea lui Bachus, cu un specialist: dr. Carola Engler de la "Clinica nutritionista" - Bavaria
- D-le doctor, de ce nu-si imagineaza oamenii Sarbatorile fara alcool?
- Face parte din traditia si cultura umana sa consumam alcool de Sarbatori sau la diverse ocazii festive. Berea, vinul, sampania s.a.m.d. au devenit un fel de "ulei de ungere" social, pentru ca alcoolul in cantitati mici ne stimuleaza buna dispozitie, face sa dispara spaimele si retinerile, calmeaza agresivitatea si reduce puterea individuala de discernamant. De aceea, dupa doua-trei pahare de bautura suntem mai putin critici la adresa semenilor nostri, ne acomodam mai usor in societate, ne imprietenim mai repede si ne apropiem mai lesne si din punct de vedere fizic. Acest comportament de "fraternizare" este ceva dorit de noi, iar dorinta de relaxare, de destindere este legitima. De altfel, in timpurile stravechi, alcoolul - asemeni altor droguri - era inclus intr-un context religios, intr-un ritual. Vinul este amintit deja in Vechiul Testament, iar faraonii egipteni se foloseau de efectul sau imbatator. In decursul vremii, placerea pura a consumului de alcool a trecut, tot mai mult, pe primul plan. Grecii se delectau chiar si la ocaziile profane cu vin - "nectarul zeilor" -, iar romanii au preluat "cultura" acestora, transformand-o in adevarate orgii. Cea mai mare "ascensiune" a alcoolului a avut loc in timpul industrializarii, cand procesul de distilare a permis producerea bauturilor cu conc