Takis Varvitsiotis
Decan al poeţilor din Salonic, oraşul unde s-a născut, a studiat şi a creat întreaga operă, Takis Varvitsiotis (n. 1916) este, neîndoielnic, cel mai important poet în viaţă al Greciei. Autor al unei creaţii poetice de dimensiuni impresionante, strânsă parţial în volume în ultimii ani, eseist, critic literar şi harnic traducător din lirica universală (spaţii preferate sunt Franţa, Spania, America Latină), bardul din capitala Macedoniei rămâne, datorită traducerilor din opera sa şi numeroaselor premii şi distincţii internaţionale, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori greci în străinătate. Odysseas Elytis, care l-a admirat, îl considera un "poet european de o rară sensibilitate". Membru al Academiei Internaţionale Mihai Eminescu(1995), Takis Varvitsiotis, ale cărui versuri sunt tălmăcite în limba română începând din 1970 (de traducători precum Ion Caraion, Polixenia Karambi, Ion Brad, Andreas Rados, Leonida Maniu, Lia Brad-Chisacof, Geo Vasile ş.a.) rămâne un prieten statornic al României, pe ale cărei meleaguri a poposit în 1979.
Ştim că Salonicul şi-a dobândit un loc aparte în lumea literelor elene. Care a fost contribuţia poeţilor şi prozatorilor care au creat pe aceste meleaguri?
Salonicul deţine fără îndoială un loc aparte în lumea literelor elene şi aceasta fiindcă a înscris o contribuţie notabilă, atât în poezie, cât şi în proză. O întreagă pleiadă de poeţi şi prozatori vestiţi a obligat critica să vorbească de o adevărată Şcoală literară a Salonicului, iar pe istoricul literar K.Th. Dimaras să afirme că "drumul regal" al poeziei elene trece prin Salonic. Ceea ce caracterizează literatura Salonicului este înclinaţia spre interiorizare şi introspecţie, care a devenit o adevărată tradiţie, ca şi personalitatea clocotitoare a creatorilor ei. Să amintim apoi că în oraşul considerat a doua cap