Sarutate sau macar ciupite
Credinta populara din unele zonele ale Gorjului pastreaza si acum ideea ca Dragobetele reprezinta inceputul primaverii. Orice lucru s-ar incepe in aceasta zi, merge cu spor. Femeile fac ordine in casa, scutura si aranjeaza ca sa vina binele si averea. Vitele se intorc de la iesle, iar oamenii umbla pe afara si nu mai maninca asa mult ca iarna. Si acum se spune ca in ziua de Dragobete se dezleaga ciocul pasarilor, care incep a cinta si a se imperechea. In unele zone gorjene se spunea ca, in aceasta zi a imperecherii pasarilor, era bine sa se ?imperecheze? si tinerii. Apoi, cu apa din zapada topita la Dragobete, fetele se? spalau pentru a fi mai frumoase. Baietii si fetele schimbau vorbe de dragoste, se sarutau si se dadeau in ?titeica? (un fel de leagan improvizat) pentru a fi sanatosi si usori toata vara, dar si pentru ca era bine de dragoste. De cum incepea ziua, toti strigau in cor ?Vine Dragobetele, se saruta fetele!?.
La Saulesti, fetele si baietii faceau dragoste ca sa le mearga bine toata vara, iar la Aninoasa vorbeau si se iubeau ca toata vara sa nu fie singuri la munca. In localitatile Cirligei si Novaci, tinerii si tinerele schimbau vorbe de dragoste cu gindul ca le va merge bine si vor fi indragostiti si iubiti de toata lumea in cursul acelui an. Pe Valea Jalesului, in ziua de Dragobete, baietii cautau sa sarute sau, cel putin, sa ciupeasca o fata si sa-i smulga batista ori bracirile. Traditia spune ca fetele si femeile care nu s-au sarutat sau nu s-au ciupit in aceasta zi vor fi urmarite de Dragobete. (C.T.)
Intilnire de Dragobete, dragoste pentru toata viata
In Bucovina, traditia spune ca, in ziua de Dragobete, pasarile migratoare se string in stoluri si incep sa-si construiasca cuiburile. Pasarile neimperecheate in ziua de Dragobete, ramineau fara pui pina anul urmator. Asemanator pasarilor, baie