Una dintre erori a fost intentia de retragere a rusilor, formulata pe un ton care a evocat retorica lui Hrusciov din vremurile in care batea cu pantoful in masa la ONU. Arbitrii au gresit copios si deloc fortuit pe parcursul intregii Olimpiade, insa cea mai gogonata decizie a avantajat totusi perechea Berejnaia-Siharulidze la patinaj artistic! Evident, rusii au luat atunci rezultatul de bun, iar dreptatea a fost restabilita doar dupa o sustinuta campanie a presei nord-americane.
Arbitrajele partinitoare n-au fost inventate insa la Jocurile din America. S-a gresit grosolan si la Olimpiada de vara de la Moscova (Nadia isi aminteste cel mai bine). Sigur ca americanii n-aveau cum sa fie afectati in 1980 deoarece Jimmy Carter a decis ca SUA sa boicoteze JO dupa ce URSS invadase Afganistanul. Patru ani mai tirziu, sovieticii refuzau participarea la Jocurile din America (raspunzind frondei cu fronda, echipa Romaniei a mers la Los Angeles, ignorind simulacrul socialist organizat in paralel la Olomouc). Din fericire, la Salt Lake City, boicotul n-a depasit stadiul de intentie, demonstrind ca aceasta forma de protest e apanajul unui mileniu apus. Rusii au pierdut razboiul rece de pe gheata, in semifinala masculina de hochei, iar americanilor le-a mai ramas sa se razboiasca doar cu vecinii de granita.
O alta jenanta greseala comisa la JO 2002 apartine Comitetului International Olimpic, care a trimis la Moscova o epistola purtind pecetea unei uriase ignorante prin mentiunea A. Putin. Nelipsit de umor, dar unul glacial, Iastrjembski, seful consilierilor de la Kremlin, a observat sarcastic: ?Inainte de a adresa o scrisoare unui sef de stat, trebuie sa stii ca prenumele sau nu e Antoine sau Andre, ci Vladimir?. Sefii olimpismului international au purces la un slalom urias al scuzelor, dar gafa nu poate fi dreasa nici daca noua scrisoare are pe plic un t