După ce ultimul său roman O poveste lungă fusese făcut literalmente praf de criticul Marcel Reich Ranicki, Günter Grass revine în luminile rampei cu o nuvelă avînd dimensiunile unui scurt roman, publicată zilele acestea la Editura "Steidl". Im Krebsgang (în pas de rac) - a fost lansată printr-o excelentă şi perfect concertată campanie publicitară.
Recenziile la noua carte a lui Günter Grass au umplut paginile de foileton ale marilor ziare germane cu cîteva zile înainte de data oficială - 5 februarie - a punerii în vînzare în librării. Demn de atenţie mai este un detaliu: în ajunul acestui eveniment editorial, Marcel Reich Ranicki îşi inaugura noua sa apariţie la televiziune - evoluînd de astă dată "Solo" (cum se intitulează emisiunea sa bilunară).
De astă dată el a întîmpinat cu superlative proaspăta scriere a fostului său prieten. Cu un singur lucru pare însă temutul şi admiratul critic a nu fi de acord: cu părerea emisă de Günter Grass referitoare la tema nuvelei sale - acesta fiind de altfel elementul care reţine deocamdată din plin atenţia opiniei publice şi a mass-media.
Cele peste 200 de pagini ale cărţii abordează (ca sursă a naraţiunii) cea mai mare catastrofă din istoria navigaţiei civile: scufundarea de către un submarin al Armatei Roşii, a imensei nave Wilhelm Gustloff, supranumită "Titanic"-ul german, mîndrie a regimului naţional-socialist, pornită din portul Danzig/ Gdansk (oraşul natal al lui Günter Grass, unde, tot în paranteză fie spus, scriitorul îşi va avea propriul său muzeu ).
La originile sale, acest pachebot "de lux egalitar" asigura tuturor călătorilor un grad aproape identic de confort cît timp a mai domnit pacea, după instalarea la putere a naziştilor. în timpul războiului, nava a fost transformată în lazaret şi în cazarmă. în ziua de 30 ianuarie 1945, cînd "Wilhelm Gustloff" pleacă în ultima sa călătorie, la