Au trecut exact 12 ani de cind zeci de mii de timisoreni stateau in Piata Operei, sub ploaia rece, ascultind cu speranta Proclamatia de la Timisoara. Pe fetele timisorenilor se citea increderea. Documentul era de fapt ce isi doreau toti cei care au iesit in strada pentru a scapa de comunism.
Din piata, in sala de conferinta
Dupa 12 ani, din Proclamatia de la Timisoara n-au ramas decit amintirea si un grup tot mai mic de oameni care nu vor accepta niciodata ca un document de valoare, care putea face mult bine tarii, a fost uitat. Din multimea adunata in piata in 1990 a mai ramas o mina de oameni care s-au intilnit ieri intr-o sala de conferinte. Microfonul din balcon a fost inlocuit cu o moderna instalatie audio. Speranta cu resemnarea. Entuziasmul cu tristetea. Intilnirea din sala Adam Muller Guttenbrun semana cu o reuniune a perdantilor. Emil Constantinescu si Ion Caramitru schimba impresii cu presedintele PNTCD Timis, Gheorghe Ciuhandu. Presedintele Societatii Timisoara, Florian Mihalcea, incearca sa lanseze teme de dezbatere. ?12 ani fara Proclamatia de la Timisoara?. Primarul Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, recunoaste ca are sentimente contradictorii. ?Ma gindesc ce a fost acum 12 ani, entuziasm, daruire si speranta. Astazi nu putem decit sa constatam avansul fortelor pe care timisorenii le-au respins acum 12 ani. Urmasii autorilor represiunii din ?89 au ajuns sa ne conduca. Mergem spre un partid stat?. ?Revolutia la care am participat eu nu a reusit, cea la care a participat Sergiu Nicolaescu a reusit. Eu sint al Revolutiei de la Timisoara?, spune cu tristete Ion Caramitru.
Autorii Proclamatiei au plecat din tara
Proclamatia de la Timisoara a fost conceputa de patru oameni. Patru timisoreni care au reusit sa sintetizeze ce cereau demonstrantii in zilele fierbinti din decembrie '89. Unul dintre ei a fost George Serban, care a plecat