Georg FEUERSTEIN
Tantra – Calea Extazului
Traducere de Cristian Hanu, Editura Mix, Colectia „Alternative spirituale“, Brasov, 2001, 256 p., 100 000 lei
Primele lucrari serioase aparute, in prima jumatate a secolului trecut, in Occident despre practicile religioase si traditiile esoterice orientale si-au gasit destul de repede admiratori si chiar practicanti intr-o civilizatie care tocmai strabatea o criza spirituala, accentuata si de razboaiele mondiale, care cerea neaparat alternative cit mai autentice, daca nu chiar radicale. Fascinatia Occidentului pentru culturile orientale a culminat cu momentul anilor ’60 (Dalai Lama tocmai fugise din Tibet, o data cu invazia chineza), miscarea pacifista flower-power refugiindu-se agresiv in practicile esoterice orientale (si in consumul de halucinogene, in treacat fie spus).
De atunci si pina astazi s-a dezvoltat o adevarata industrie de popularizare si de sustinere a mirajului acestor practici menite sa vindece omul occidental de stresul si angoasele vietii de zi cu zi. In mod previzibil si inevitabil, componentele culturale respective s-au bagatelizat, declansind in ultimii 20 de ani o continua neincredere. Mercantilismul accentuat (numeroase jurnale de practica consemneaza platile grase catre diversi guru, multi dintre ei adevarati impostori) si diletantismul celor preocupati de raspindirea practicilor esoterice asiatice au dus la aparitia maculaturii si la transformarea limbajului simbolic, si-asa destul de dificil de patruns, intr-unul de lemn. Aceste practici sint individuale si nu de masa.
Intr-un astfel de context, scepticismul e indreptatit. Zidurile Bucurestiului sint pline de tot felul de invitatii la conferinte si intilniri cu tot felul de invatati ai Orientului, la cursuri de yoga, naturism, ayurveda etc., iar tarabele de carti afiseaza volume semnate de autori ob