Cei peste 3000 de recenzori din tot judetul au purces luni dimineata, de la orele 8.00, sa numere populatia si locuintele judetului. "Actiunea a decurs fara nici un fel de probleme, recenzorii nu au intampinat greutati, oamenii au vrut sa raspunda intrebarilor din chestionare", a declarat purtatorul de cuvant al prefectului, Cornel Simighian.
In prima zi de recensamant a fost numarata 15,4% din poulatia judetului, ceea ce reprezinta peste 100.000 de persoane din populatia totala a judetului, deoarece, inainte de inceperea recensamantului, prefectul estima ca sunt circa 850.000 de persoane care trebuie recenzate.
Un aspect curios este ca Prefectura a avansat si un procentaj in ceea ce priveste numarul de locuinte recenzate in prima zi, care este de 13,4%, cu toate ca, inainte de 18 martie, functionarii administratiei locale declarau ca nu se poate face o estimare exacta, pentru ca de la ultimul recensamant de acum zece ani s-a construit enorm fara o evidenta clara.
La nivelul municipiului Iasi au fost recenzate in prima zi 15,6% persoane, ceea ce reprezinta aproape 40.000 de persoane, deoarece primarul Constantin Simirad estima ca are in "parohie" in jur de 350.000 de persoane. Aceleasi semne de intrebare si in cazul locuintelor din judet, comisia municipala pentru recensamant sustinand ca au fost numarate 11,3 % din locuintele din judet.
Printre localitatile fruntase in ceea ce priveste numarul mai mare de persoane si locuinte recenzate in prima zi, fata de media pe judet pe care am prezentat-o, se numara comunele Andrieseni, unde au fot numarate 23,1% din locuinte si 25,2% din populatia localitatii, si Aroneanu, unde au fost recenzate 22,7% din locuinte si 25,2% din populatie.
Printre localitatile codase se numara Costuleni, unde au fost numarate numai 12,4% din locuinte si numai 7,2% din populatie, si comuna Scanteia, unde au fos