Romania a deschis vineri, la Bruxelles, cinci noi capitole de negocieri in procesul de aderare la Uniunea Europeana, un semnal pozitiv ca lucrurile evolueaza in directia cea buna, chiar daca Romania isi pastreaza si acum obisnuita pozitie ultima pe lista, cu doar noua capitole inchise provizoriu.
Etapa actuala este si cea mai dificila, deoarece ne apropiem de „capitolele sensibile“, acolo unde interesele economice prezente si mai ales viitoare sint enorme, din toate perspectivele. Fiecare dintre statele candidate a luptat extrem de dur pentru fiecare punct si a tinut ca nivelul concesiilor facute sa fie minimal, incercind, pe cit posibil, sa obtina - acolo unde interesele nationale pareau sa ceara acest lucru - „perioade de tranzitie“ cit mai lungi, adica o pasuire pentru momentul in care legislatia comunitara trebuie sa devina efectiva in domeniul respectiv, in raport cu momentul negocierii. Este extrem de greu, deoarece, urmind propria sa logica de joc si actionind pe principiul sustinerii pietei libere si promovarii concurentei, Uniunea Europeana indeamna fie la eliminarea perioadelor de tranzitie, fie la micsorarea acestora la minimum.
Spre exemplu, in dosarul de negocieri „Energia“ (capitolul 14, deschis saptamina trecuta), noi am anuntat ca solicitam „o perioada de tranzitie de cinci ani pentru constituirea stocului minim de petrol si/sau produse petroliere“, rezerva strategica nationala a carei finantare „se va face din surse bugetare si din contributia operatorilor economici din domeniul petrolier“, stocurile minime fiind compuse din stocurile actuale si asa-numitele „dead stocks“ existente in depozitele operatorilor - titei, benzina, motorina, pacura. Replica UE, data vineri la Bruxelles sefului delegatiei romane de negocieri, este ca, desi „ati cerut o perioada de tranzitie pina la 31 decembrie 2011, va invitam sa va revizuiti pozitia in lumin