•O noua comisie de evaluare a MSF la Iasi •Situatia episodului de infectie este stationara •Inspectorul sef din minister dispune inlocuirea de urgenta a instalatiei sanitare, veche de 31 de ani
Ministerul Sanatatii si Familiei a dispus masuri de oprire a extinderii procesului de infectie. Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al Spitalului de Copii a inasprit masurile de verificare a circuitului lenjeriei si alimentelor. Inspectorul sanitar sef din cadrul MSF, Lili Pasat, a apreciat modul de aprovizionare cu medicamente si materiale sanitare a spitalului si a constatat ca instalatia sanitara trebuie inlocuita de urgenta, aceasta fiind intr-o avansata stare de degradare.
"Instalatia sanitara a spitalului trebuia inlocuita inca de acum noua ani. Tevile negalvanizate ale acesteia sunt intr-un proces avansat de coroziune, ceea ce inseamna un risc crescut de condens. Speram ca problemele finaciare cu care se confunta spitalul sa beneficieze de o rezolvare prompta si favorabila, putand asigura astfel conditii optime de spitalizare. Spalatoria spitalului va functiona non-stop, inclusiv in zilele de sambata si duminica. Este posibil ca, dintre contacti, sa mai apara cate un purtator de salmonella. Asta face parte din evolutia acestui episod. Din spitalele altor judete sunt transferati la noi copii puratatori de microbi rezistenti la antibioticele uzuale. Costurile tratamentului in aceste cazuri sunt foarte mari", a declarat prof. dr. Marin Burlea, directorul Spitalului "Sf. Maria".
Intrucat au fost depistate doua tulpini de salmonella, de tip B si D, se exculde ipoteza unei infectii intraspitalicesti. In controalele lor in aceasta unitate spitaliceasca, medicii epidemiologi au constatat ca dezinfectantele au fost folosite in permanenta.
•Reevaluarea evaluarii
Comisia prezenta zilele trecute la Spitalul de Copii