•Consiliul Local a votat ieri trecerea TERMOELECTRICA Iasi in subordinea Primariei •"In aceasta iarna, iesenii au platit gigacaloria cu 40% mai mult decat restul tarii. Dupa preluarea termocentralei, vor plati cu 70% mai mult. Preluarea CET este imorala, inoportuna si ilegala", sustine consilierul liberal Dan Carlan
Dezbaterile privind trecerea TERMOELECTRICA in subordinea adiminstratiei locale au luat sfarsit ieri, odata cu votul favorabil al consilierilor privind acest transfer. Consilierii din opozitie (liberalii si taranistii), au incercat sa explice Consiliului impactul pe care il va avea aceasta externalizare asupra buzunarului cetateanului, prin scumpirea preturilor la intretinere. "In aceasta iarna, iesenii au platit gigacaloria cu 40% mai mult decat restul tarii. Dupa preluarea termocentralei, vor plati cu 70% mai mult. Preluarea CET este imorala, inoportuna si ilegala", a declarat consilierul liberal Dan Carlan.
Liberalii si-au sustinut afirmatiile prezentand niste calcule cu cheltuielile de intretinere la blocul 406 din Moara de Foc. Potrivit acestor calcule, un apartament cu patru camere a platit pentru agentul termic, in aceasta iarna, 2.590.000 de lei pe luna, iar dupa preluarea termocentralei va plati 3.750.000 de lei.
Liberalii au facut si o obiectie de ordin juridic: "Potrvit Legii serviciilor publice comunale 326/2001, Primaria nu poate presta acest serviciu public de producere a agentului termic. Mai mult decat atat, la art.6 din lege este prevazut dreptul tuturor persoanelor de a fi consultate direct in luarea deciziilor privind serviciile publice de gospodarire comunala. Se impune organizarea unui referendum", a adaugat Carlan.
Primarul Constantin Simirad a replicat, sustinand ca sunt cateva parghii prin care ar putea reduce pretul gigacaloriei la Iasi. "Din pretul gigacaloriei, 30% reprezinta cheltuielile c