Cine a creat Roma antica?
In descrierile multor calatori, din diferite epoci istorice, Bucurestiul este adesea comparat cu un sat mare de cimpie. Chiar si azi, comparatia este, pe undeva, valabila. Poate fi depasita aceasta conditie?
Asa cum puneti intrebarea, sugerati ca urbanismul creeaza orasul. Eu cred ca orasul este creator de urbanism. Ceea ce deosebeste, de fapt, un oras de un sat de cimpie este o suma de evenimente, de ordin economic, cultural, stiintific, care se petrec in oras. Nu planurile urbanistice au creat Roma antica, ci viata Romei antice a cerut acele edificii.
Si atunci, care este viitorul Bucurestiului, din acest punct de vedere?
Eu as spune ca Bucurestiul este un oras in criza, macar daca ne gindim ca populatia lui descreste si ca evenimentele care dau viata unui oras se imputineaza. Orasul e in criza si pentru ca locuitorii lui nu-l iubesc. Si asta se vede din felul cum accepta ca mormanele de gunoi sa creasca si cum arunca totul in spatele unei municipalitati incapabile sa stringa dupa doua milioane de oameni. Asa ca, vorbind despre viitorul urbanistic al Bucurestiului, eu l-as pune in strinsa legatura cu viitorul societatii bucurestene si, in general, al societatii romanesti.
Trei miliarde de dolari pentru reabilitarea mostenirii comuniste
Exista totusi niste lucruri care dor si care trebuie schimbate cit de repede posibil. De exemplu, mostenirea anilor ?70-?80, cind orasul a fost transformat in chip comunist...
- De fapt, transformarea a inceput din anii ?50. E adevarat, in anii '70-?80 procesul a fost mai dur si mai vizibil. Avem, asadar, o mostenire de 50 de ani. Peste 60 la suta din locuitori traiesc in cartierele asa-zis noi, de locuinte colective. Ele au racile evidentiate deja de medicina, urbanistica, arhitectura, teoria sociala. Toate acestea nu pot fi inlaturate cu forta, asa cum