Legea minoritatilor, instrument electoral
Insa Orban a creat tensiuni cu tarile vecine in cursul ultimelor luni, prin maniera in care a tratat problemele nationaliste si ale minoritatilor. Iar statele occidentale au inceput sa manifeste nelinisti. ?Putem lucra cu el, fara indoiala. Dar sintem tracasati de tendintele sale nationaliste. Incepe sa apara o revigorare a nationalismului?, a declarat un diplomat occidental, citat de AFP. Reprosurile Vestului privesc indeosebi Legea minoritatilor, intrata in vigoare la inceputul anului, care acorda avantaje celor aproximativ 3,5 milioane de etnici maghiari, ?rupti? de Ungaria prin Tratatul de la Trianon (1920).
Sentimente xenofobe
Apoi, Orban i-a hartuit pe cehi si pe slovaci cerindu-le revizuirea decretelor adoptate la finele celui de-al doilea razboi mondial de catre Cehoslovacia, prin care au fost deznationalizati si expropriati milioane de germani din Sudet si zeci de mii de unguri. Opozitia il acuza pe premier ca este gata sa faca o alianta cu nationalistii antisemiti revizionisti ai lui Istvan Csurka (Partidul Dreptatii si al Vietii din Ungaria - MIEP), daca va fi necesar pentru asigurarea unei majoritati in parlament. (C.V.)
Sistemul electoral favorizeaza marile partide
Sistemul electoral ungar, un amestec complicat de scrutin majoritar si proportional, tinde sa favorizeze partidele puternice, mari. Pe 7 si 21 aprilie, electoratul va alege ocupantii celor 386 de locuri in parlament. Fiecare dintre cei 8 milioane de alegatori voteaza pe doua liste, una de candidati, cealalta - de partide. In primul tur, candidatilor care intrunesc 50 la suta din sufragii (scrutin majoritar) le sint atribuite 176 de locuri, cu conditia ca rata de participare la vot sa depaseasca si ea 50 de procente. Daca majoritatea absoluta nu este atinsa, candidatii care primesc cel putin 15 la suta din sufragii se