- Diverse - nr. 68 / 6 Aprilie, 2002 Primavara este anotimpul cand vegetatia explodeaza spontan, colo rand gradinile, campul si padurile. Verdele crud domina natura cu multitudinea plantelor, a pomilor si copacilor de cele mai variate soiuri. Majoritatea plantelor "salbatice" sunt comestibile, sunt o binefacere pentru corpul uman sleit de puteri, lipsit de vitaminele "verzi" disparute o data cu sosirea iernii. Primavara le readuce si ne readuce la viata, pe plante si oameni, tot ce e viu pe pamant. Soarele redesteptat si scapat din chingile iernii, da viata plantelor, schimbandu-le la fata ori renascandu-le din pamantul reavan unde s-au ascuns pe timpul cat zapada si gerul le biciuiesc. Intre miile de plante rasarite din mustul zapezii se numara urzicile si salata de camp-padure, adevarate izvoare de vitamine si sanatate pentru corpul omului. Dupa ani buni, iesit in intampinarea soarelui de primavara, cutreierand campiile si padurile din zona Targu-Muresului, am redescoperit urzicile si salata pe care le-am cules, in ciuda pozitiei incomode impuse de aceasta lucrare, care face bine si la articu latiile "ruginite" de ani si de anotimpul friguros. Da, am redescoperit urzicile si salata, pe care le-am cules si le-am preparat in delicioase ciorbe, innobilate cu oua si smantana, in soteuri (mai ales urzicile) consumate cu ochiuri sau friptura. Da, urzicile sunt un adevarat elixir de sanatate prin curatarea sangelui de toxine si scaderea tensiunii arteriale atat de periculoasa pentru toate varstele. Deci, nu ezitati ca, in zilele insorite de primavara, sa iesiti pe camp si in padure, sa culegeti si sa consumati aceste prime plante verzi rasarite primavara, bune de mancat si datatoare de viata viguroasa si sanatate. IOAN HUSAR - Diverse - nr. 68 / 6 Aprilie, 2002 Primavara este anotimpul cand vegetatia explodeaza spontan, colo rand gradinile, campul si padurile.