In cazul Cehiei, Vaclav Klaus este considerat o persoana care, in scopul obtinerii puterii, este gata sa exploateze si chiar sa trezeasca unele pasiuni nationaliste, indreptate impotriva UE. Dupa cum se afirma in cadrul institutiilor comunitare, Klaus este dispus sa puna problemele din tara sa pe seama UE si se preface ca, prin aderare, de fapt Praga ar face un bine Uniunii. Cele mai mari ingrijorari sint provocate insa de slovacul Vladimir Meciar. El este considerat un politician care nici nu doreste, in realitate, ca Slovacia sa devina membru al Uniunii Europene, sau daca totusi tara sa ar intra in UE, prin aceasta realizare s-ar urmari numai avantaje materiale sau promovarea unei politici externe oportuniste.
Daca Meciar reintra in viata politica, in mod cert se vor acutiza divergentele dintre Ungaria si Slovacia, dar si, in general, in Europa centrala si de est se poate accentua politica de confruntare. Daca lucrurile ar lua astfel de intorsaturi, in rindul majoritatii actualelor state membre ar putea aparea doua noi rezerve in privinta extinderii UE. Pe de o parte, va exista temerea ca unele dintre noile tari membre vor aduce in UE grave discordii, iar pe de alta parte, altii s-ar putea indoi ca Uniunea merita sa fie largita cu tari care duc o politica nationala radicala. UE s-a decis sa primeasca in comunitate tari din Est tocmai in scopul consolidarii securitatii democratice, dar, in cazul in care exista o amenintare prin manifestarea opusului acestei conceptii, ar putea disparea motivatia si sensul extinderii. (C.V.)
Comisarul european insarcinat cu extinderea UE, Guenther Verheugen, a avertizat ieri asupra riscurilor ?alunecarii bruste spre extrema dreapta sau extrema stinga? in tarile candidate la aderare. ?Sistemul de partide in tarile candidate este inca putin stabil. Acest sistem de partide trebuie stabilizat, trebuie sa il incuraj