Partidul Democrat s-a decis sa transfere la tribunal lupta impotriva coruptiei din administratie. Apelul facut de liderii partidului ca toti consilierii incompatibili, potrivit articolului 30 din Legea administratiei publice locale, sa-si dea demisia ori din consiliile din care fac parte, ori din functiile pe care le detin la institutiile publice, nu a primt nici un raspuns favorabil din partea celorlalte partide politice. Mai mult decat atat, autoritatile locale nu au intreprins nimic pentru respectarea articolului de lege care se refera la regimul incompatibilitatilor. Din aceste motive, Partidul Democrat a decis atacarea in contencios administrativ a consilierilor care refuza sa respecte legea. "Vom introduce actiune in contencios impotriva consilierilor locali si judeteni care se afla sub influenta articolului 30, indiferent de partid. Maine (NR - astazi) Biroul National al partidului va lua in discutie modalitatea concreta de a face acest lucru", a declarat deputatul PD de Iasi Mihai Baciu.
Deoarece este vorba despre alesi locali, liderii Partidului Democrat au mai afirmat ca orice cetatean ce se simte lezat in interesul sau legitim poate deveni parte procesuala.
In acelasi timp, Partidul Democrat va monitoriza cu mare atentie aplicarea O.G nr./2002, care le interzice alesilor locali sa faca afaceri cu insitutiile publice.
La Iasi, numai consilierii locali ai PD si PNL au decis sa respecte Legea adiministratiei publice locale, demisionand din consiliile de adimistratie ale regiilor sau ale altor institutii la care au fost alesi. Potrivit articolului 30 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, calitatatea de consilier este incompatibila cu functia de prefect sau subprefect, cu calitatea de functionar in aparatul propriu de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale si centrale, cu functia de manager sau membr