Amprente sfinte, pe malul DunariiManastirea Vodita- Cea mai veche ctitorie monahala din Romania se afla pe malul Dunarii.. Ziditorul ei este Sfantul Nicodim, calugarul athonit care a trecut miraculos fluviul, plutind peste ape. Transformata in ruina, falnica manastire de altadata traieste astazi in...
Amprente sfinte, pe malul DunariiManastirea Vodita- Cea mai veche ctitorie monahala din Romania se afla pe malul Dunarii.
Ziditorul ei este Sfantul Nicodim, calugarul athonit care a trecut miraculos fluviul, plutind peste ape. Transformata in ruina, falnica manastire de altadata traieste astazi intr-o bisericuta din lemn si intr-o mica obste calugareasca.
Amprentele sfinte insa nu s-au pierdut -
Limpezit de apele primaverii, soarele se ridica intinerit peste Manastirea Vodita. Lumea e plina de strafulgerari si adieri. In prag de aprilie, gazele pamantului misuna deja printre ierburile inalte, in vreme ce fluturii se avanta cu indrazneala in primul lor dans. Dincolo de povarnisul soselei, imensul receptacol al Dunarii absoarbe toata lumina zilei, intr-un joc spectaculos de oglinzi. Pe malul stang, la o poala de padure straveche, o bisericuta din lemn, cu turla sagetata spre cer, ascunde in faptura ei modesta si reculeasa amintirea unui trecut fabulos. Aici s-a inaltat in secolul al Xiv-lea prima ctitorie monahala ortodoxa din nordul Dunarii, o constructie somptuoasa, din piatra, ale carei clopote se auzeau pana pe malul sarbesc.
Vodita e prima noastra manastire ortodoxa. E inceputul si hotarul vietii calugaresti. Din maretia anului 1370 nu au mai ramas decat ruina arcadelor primei biserici, cateva cruci sprijinite de ziduri si duhul Sfantului Nicodim bantuind printre fagii inmuguriti.
La Vodita sunt, de fapt, doua manastiri. Cea veche, pustiita, incendiata si refacuta de mai multe ori, mai pastreaza inca urma p