O solutie ar fi, poate, sa ma monitorizez lunar. Sau sa inchei articolele pe care le public cu „erata, in numarul viitor“. Sigur ca incerc sa iau in calcul si varianta de a nu mai gresi. E vorba insa mai mult de o timida speranta, pe care n-o nutresc decit accidental, din jena. Cum sa speri sa nu mai gresesti, de parc-ar fi vorba de un fatum ce nu poate fi imblinzit decit cu aprinse rugaciuni si sfisietoare jertfe, in afara oricarei responsabilitati personale? Acestea fiind spuse, fac urmatoarele rectificari, insotite de cenusa si capetele de rigoare:
- in numarul 108 al revistei, la pagina 11, in articolul Batrinul filozof si marea filozofica. Faire-part, lucrarea lui Pierre Bourdieu Ontologia politica a lui Martin Heidegger, aparuta in 1988 in limba franceza, are o editie princeps in germana, publicata in 1976, la Editura Syndicat;
- in numarul 109, la pagina 26, in articolul Metafizica sugar free, in coloana a doua, am citat un fragment despre care spuneam ca-l voi parafraza. In locul clientului din citat se va citi cititorul;
- in numarul 110 insa, am atins apogeul neglijentei. La pagina 7, in articolul Gura poetului adevar graieste, spuneam ca e vorba despre o carte dubla, cu doua volume cuprinse intre doua coperti, cu acelasi logo si acelasi titlu. Asa cum foarte bine se vede din fotografia copertilor cartii, este vorba totusi de doua titluri diferite: Salut les modernes si Salut les anciens. Mai adaug, acum, ca Prigent este fondatorul, in 1969, al revistei TXT (care-si inceteaza aparitia in 1993) si fost colaborator al revistei Tel Quel.
„…pe un esafod ce va fi inaltat in acel loc, urma sa-i fie smulsa cu un cleste inrosit in foc carnea de pe piept, brate, coapse si pulpele gambelor, mina dreapta“… Mai departe scrie-n carte (Michel Foucault, A supraveghea. A pedepsi)…
O solutie ar fi, poate, sa ma monitorizez lunar.