Deducerile au o limita
Deducerile suplimentare se determina in functie de deducerea de baza. Astfel, deducerea de baza se inmulteste cu diferiti coeficienti stabiliti dupa situatia contribuabilului sau a persoanelor pe care le are in intretinere. Apoi deducerile de baza si cele suplimentare se aduna, rezultatul fiind banii care trebuie recuperati de la stat. Valoarea deducerii are insa o limita. Aceasta se determina inmultind coeficientul de 2,5 cu deducerea de baza. Astfel, limita deducerii pentru perioada ianuarie-iunie 2001 nu poate depasi 2.747.500 lei, pentru perioada iulie-septembrie - 3.182.500 lei si pentru octombrie-decembrie - 3.250.000 lei. Determinarea coeficientilor pentru deducerile personale suplimentare se face astfel: de catre angajatori pentru veniturile din salarii si de catre organul fiscal pentru contribuabilii care realizeaza si alte venituri din activitati independente sau din cedarea folosintei bunurilor.(Ioana Moldoveanu)
Coeficientii in functie de care se calculeaza deducerile suplimentare
- 0,6 pentru sotul, sotia contribuabilului aflat(a) in intretinere.
- 0,35 pentru fiecare din primii doi copii minori aflati in intretinere.
- 0,2 pentru fiecare din urmatorii doi copii minori (incepind cu al treilea).
- 0,2 pentru fiecare copil major aflat in intretinere.
- 0,2 pentru fiecare alt membru al familiei aflat in intretinere.
- 1,0 in situatia in care contribuabilul sau persoanele aflate in intretinere sa sint invalizi de gradul I sau persoane cu handicap grav.
- 0,5 in situatia in care contribuabilul sau persoanele aflate in intretinerea sa sint invalizi de gradul II sau persoane cu handicap accentuat.
Exemplu de calcul a deducerilor personale
Pentru anul 2001, un salariat cu invaliditate de gradul II, cu o sotie in intretinere cu handicap accentuat si cu doi copii