Avocatul lui Constantin Rotariu a aratat magistratilor militari ca sotia acestuia este grav bolnava, fiind externata recent din spital, iar fiica generalului sufera de TBC. ?Dupa ce generalul a fost condamnat la zece ani de inchisoare, sotia lui a suferit un preinfarct. Condamnarea lui Rotariu are consecinte deosebit de grave asupra lui si a familiei acestuia?, a spus avocatul, care a adaugat ca si generalul este grav bolnav. Plingind, Constantin Rotariu a solicitat instantei sa fie eliberat. ?Sint intr-un hal fara de hal?, a spus generalul Rotariu, care are 70 de ani si este veteran de razboi. Rotariu si alti doi ofiteri au fost acuzati ca au dat ordin sa se traga in revolutionarii timisoreni de pe Calea Lipovei, in decembrie 1989. Anchetatorii au stabilit ca persoanele care manifestau pe Calea Lipovei impotriva regimului comunist erau violente, distrugeau si devastau magazinele si aruncau cu pietre in soldatii de la unitatea militara. Ofiterii au dat ordin sa se traga in manifestantii violenti, respectind astfel ordinul superiorilor lor.
Pe 1 februarie a.c., instanta suprema i-a condamnat la inchisoare pe cei trei, dupa ce, pe parcursul a zece ani, instantele inferioare i-au gasit de patru ori nevinovati. Instantele inferioare au tinut cont de faptul ca, pina pe 21 decembrie 1989, puterea o detinea Nicolae Ceausescu, care era comandantul suprem al armatei. (E.V.)
Actiunea ?Autobuzul? s-a oprit
Instanta militara a stabilit, miercuri, ca fostul sef al Militiei Timis, Ion Deheleanu, si-a ispasit pedeapsa, magistratii admitind cererea ofiterului de contopire a pedepselor primite in doua dosare, unul privind revolutia de la Timisoara si celalalt cazul ?Autobuzul?.
Membru al ?Lotului CPEx?, Deheleanu a fost condamnat pentru instigare la omor deosebit de grav, el fiind gasit responsabil (alaturi de alte persoane) de evenimentel