- Editorial - nr. 73 / 13 Aprilie, 2002 Este primavara, iar medicii recomanda romanilor sa "innobileze" legume proaspete, verdeturi, grau incoltit, fulgi de ovaz, frunze de papadie, urzici, salata, pentru dezintoxicarea organismului. Ne aflam in perioada Postului Sfintelor Pasti, iar Biserica recomanda renuntarea la mancaruri de dulce, sa se tina post, rugaciune si milostenie, pentru ca sa intampinam Praznicul Imparatesc al Invierii Domnului cu trupul si sufletul curat. Toate bune si frumoase, numai ca in incercarea noastra de a respecta un asemenea regim alimentar intampinam numeroase oprelisti financiare. In pietele agroalimentare din municipiu, ridichea tranzitiei, rosie, de marimea unei unghii, crescuta semiartificial, se poate cumpara cu 1.000 de lei bucata, salata cu 6.000 de lei, cinci cepe verzi anemice si legate cu un fir de ata costa 5.000 de lei, cinci mere la un kilogram valoreaza 18.000 de lei, patru portocale - 24.000 de lei, rosiile din import, sintetice si frumos colorate - 35.000 de lei/kg, varza timpurie - 20.000 de lei/kg. Una peste alta, in acest anotimp, piata de legume a Targu-Muresului este extrem de scumpa. Cauzele care au provocat o situatie dramatica sunt multiple: in ultimii doisprezece ani s-a distrus centura legumicola a municipiului, formata din renumite ferme specializate in producerea de legume fortate sau in camp de la Nazna, Santana de Mures, Ungheni, Sangeorgiu de Mures sau din minigradinile infiintate prin anii ™80, la marginea orasului pe 2-3 ari de teren arabil inchiriat de la fosta CAP Mureseni, unde intelectualii si muncitorii, saraci sau bogati, isi produceau singuri circa 50-60 la suta din legumele necesare consumului familial. Experimentul incurajat de organele politice si administrative locale a dat rezultate bune, iar exemplul municipiului Targu-Mures a fost urmat si de alte orase din tara. Mai amintim si faptul ca de p