A plecat dintre noi pe 8 aprilie un mare profesor si un mare pictor, dl Florin Mitroi.
Ani intregi a predat, prin forta de atunci a lucrurilor, tehnicile artelor plastice la sectia de muzeologie (istoria artei) a Institutului „Nicolae Grigorescu“ si toti cei care scriu si realizeaza ceva in muzeografie, critica sau istoria artei stiu cit de mult ii datoreaza.
Dupa 1990 a inceput sa predea la sectia de pictura a Universitatii de Arte Bucuresti, printre absolventii sai numarindu-se tineri exceptional inzestrati.
Florin Mitroi expunea foarte rar. S-au putut vedea lucrarile sale cite o data la Salonul National (dupa ’90), in expozitia personala de la „Catacomba“ si la Muzeul National de Arta al Romaniei in Transitionland. Dintre participarile sale in strainatate amintim expozitia de arta romaneasca de la Tirgul de carte de la Leipzig, 1998, si Artisti din Bucuresti la La Louvière, Belgia, 1999.
Pasionat de fotografie, artistul si-a dedicat ani intregi fotografiilor cu Muzeul Satului, pe care il pretuia asa cum era inainte de „aleile si constructiile de beton“, cu Bucurestiul vechi – Calea Mosilor, cu vechi sate si icoane din Oltenia natala. Poate ca unul dintre muzeele noastre ar trebui sa achizitioneze de la familia pictorului aceste filme, opera a unui mare artist.
Pictor inzestrat si cu harul rar de profesor, Florin Mitroi le va lipsi mult celor ce l-au cunoscut.
Luminita BATALI
O suma de calauziri, de indreptari crestine ne indeamna sa nu punem la indoiala deciziile instantelor supreme privind rastimpul dat pentru viata fiecaruia dintre noi.
Cu toate acestea, fiind inca nedesavirsiti crestini, nu ne putem stavili uneori nelinisti si tristeti legate de unele nefericite intimplari.
Asa de pilda, la aflarea vestii plecarii lui Florin dintre noi, mai toti ne-am manifestat neincrederea in adevarul celor aflate,