La 90 de ani, aflat în activitate (a dirijat de ziua sa, în 8 martie 2001), Emanuel Elenescu este seniorul dirijorilor din întreaga lume. Experienţa sa profesională şi de viaţă este fabuloasă. A cântat sub bagheta unor conducători de orchestre precum George Enescu, Theodor Rogalski, Jean Bobescu, Ionel Perlea, George Georgescu. La rândul lui, i-a dirijat pe Henrik Szeryng, Dimitri Başkirov, Ion Voicu, Valentin şi Ştefan Gheorghiu, Dan Grigore, Nikita Magaloff. A înregistrat peste 80 de ore de muzică din toate genurile. A dirijat orchestre, coruri, operă şi un concert de jazz, alături de formaţia lui Sile Dinicu. A concertat în toate ţările est-europene, în Germania, Spania, Venezuela, Cuba, Belgia, Turcia, Norvegia.
Comuniştii l-au acuzat că nu citeşte marxism, ci romane poliţiste. A fost criticat, chemat la Securitate, retrogradat, dat afară, rechemat, dar nu şi-a schimbat nici stilul, nici convingerile. Nonconformist şi plin de umor, Emanuel Elenescu consideră că relaţia dirijor-orchestră trebuie să fie una pretenţioasă, dar destinsă. A trăit alături de avocata Alla Filipescu (dispărută în decembrie 2000), fără acte, pentru că se declară împotriva căsătoriei. S-a pensionat în 1977 şi spune că, de atunci, o dată la cinci ani, i se organizează "parastase pe viu". Trăieşte într-o garsonieră de patru metri pe trei metri şi jumătate.
Aţi văzut aproape tot ceea ce se poate vedea într-o viaţă de om. Acum, la începutul mileniului trei, istoria pare să o ia razna. Cum priviţi evenimentele din 11 septembrie şi tot ceea ce a urmat?
Chestiunile acestea se întâmplă din cauza contrastelor dintre cei prea bogaţi şi cei prea săraci. În Afganistan totul este exagerat, în special în materie de religie. Dar ăla care a fost capul răutăţilor este miliardar, iar miliardele le-a făcut pe petrolul vândut americanilor!
Ce ne aşteaptă?