O mare parte din mezelurile consumate de romani sint facute din zgirciuri, oase pisate si pielite
O mare parte din mezelurile consumate de romani sint facute din zgirciuri, oase pisate si pielite
De mai bine de zece ani, piata romaneasca se tot ?imbogateste? cu nenumarate marci de preparate din carne cu denumiri care de care mai pompoase, ambalate sa-ti ia ochii. In acelasi timp consumatorilor nu le-a fost greu sa remarce calitatea tot mai proasta a mezelurilor romanesti. Cind sunt pusi la fiert cremwurstii? coloreaza apa in rosu, iar cirnatii si parizerul? au un gust tot mai pronuntat de chimicale. Carnea din mezeluri este tot mai mult inlocuita cu asa numita ?MDM?, o pasta obtinuta din resturile carnii de pasare dezosata mecanic. Inspectorii sanitari-veterinari? constata scaderea calitatii produselor, dar spun ca nu pot interveni.? ?Fiecare vrea sa produca cit mai ieftin si noi nu putem impune retete standard de fabricatie?, raspund autoritatile ridicind a neputinta din umeri.
Retete la liber
?Fiecare producator este liber sa-si faca singur reteta dupa care produce, nu mai este ca inainte de 1989 cind producatorii erau obligati sa respecte o reteta standard stabilita de fosta Centrala a Carnii. Trebuie doar ca aditivii alimentari utilizati - ?E-urile? - sa nu depaseasca o anumita limita maxima admisa?, spune Corina Costea, inspector la Directia de Agricultura si Alimentatie in departamentul care acorda licente producatorilor. In goana dupa profit si dupa cucerirea unor segmente tot mai mari din piata, fiecare procesator de carne incearca sa obtina produse cu cheltuieli cit mai mici. Or, tocmai aici este problema. Produsul ieftin, pe masura buzunarelor romanilor, este un produs in care materia prima, carnea, este tot mai putina, iar restul este compensat cu materii auxiliare. ?Piata omoara calitatea?, este argumentul producatori