Gheorghe cel VerdeSf. Gheorghe (Sangeorzul). Este o sarbatoare religioasa cu data fixa, 23 aprilie, inscrisa in calendarul crestin cu cruce rosie. Nu se lucreaza nimic si se tine slujba la biserica. In popor, i se mai spune "Gheorghe cel verde", poate si datorita mantalei verzi pe care o poarta in...
Gheorghe cel VerdeSf. Gheorghe (Sangeorzul)
Este o sarbatoare religioasa cu data fixa, 23 aprilie, inscrisa in calendarul crestin cu cruce rosie. Nu se lucreaza nimic si se tine slujba la biserica. In popor, i se mai spune "Gheorghe cel verde", poate si datorita mantalei verzi pe care o poarta in icoanele ce ni-l prezinta omorand scorpia (balaurul). Sfantul Gheorghe, "purtatorul de biruinta", invingatorul, pe langa multele minuni savarsite, a curatat si apa marii de spurcaciunea scorpiei care prindea tineri si-i omora. La 23 aprilie, se celebreaza moartea acestui sfant. Asa cum se intampla totdeauna, in Maramures sarbatoarea tine sub faldurii ei obiceiuri si rituri stravechi.
Steagul primaverii - Mesteacanul
De obicei, pe la Sfantul Gheorghe mesteacanul este deja infrunzit, acoperit de frunze cat banul. In ajun, toti locuitorii satelor se duc in padure, taie crengi de mesteacan, le aduc in sat si le pun in poarta. Obiceiul se pastreaza si astazi. Unii il pun si in cele doua colturi din fata ale acoperisului casei si la acareturi. Se considera ca este garantul bucuriei si fericirii pentru intregul an, precum si protectorul oamenilor si al animalelor.
In vechime, mesteacanul era un arbore ocrotit de legile nescrise ale gandirii arhaice. Aflam acest lucru dintr-un text rimat - poate strigatura: "Nu furati mestecenii/ Ca v-or prinde gornicii (paznicii de camp)/ Si v-or lua cioarecii". Fiind primul copac infrunzit, este ca un fel de steag al primaverii, un simbol al ei.
"In poarta s-o pus crengi de mesteacan, sa sa v