Sir Isaac NEWTON
Elemente de cosmologie (din patru scrisori ale lui Sir Isaac Newton catre doctorul Bentley ce contin citeva argumente in favoarea existentei divinitatii si alte texte)
Tabel cronologic, traducere si note de Cosmin Caluser, Colectia „Principia“, Editura Dacia, Cluj, 2001, 96 p., f.p.
Tratatul publicat in 1687 de Newton, Principia Mathematica Philosophiae Naturalis, il convinge pe reverendul Richard Bentley sa-i propuna fizicianului un schimb de scrisori prin care acesta sa-l lamureasca asupra problemei, delicate in epoca, a posibilitatii actiunii la distanta a materiei. R. Bentley lucra la redactarea Sermonilor impotriva ateismului, iar Newton era savantul cel mai potrivit pentru a-i explica existenta lui Dumnezeu din perspectiva descoperirilor stiintifice de la sfirsitul secolului XVII.
Aceasta corespondenta din anii 1692-1693 este de fapt o mica demonstratie cu argumente fizico-filozofice prin care Newton Il aborda pe Dumnezeu matematic. In fond, scrisorile lui sint niste prelegeri cosmologice cu privire la proprietatile materiei, structura sistemului Lumii si rolul divinitatii pe fundalul progresului stiintific, preocupari care se constituiau, de fapt, intr-o inca precara teorie a gravitatiei universale. Spirit matematic prin excelenta, Isaac Newton are insa grija de a nu leza in nici un fel principiile credintei religioase, marturisind, ca si Descartes, ca teoriile sale nu sint decit expresii stiintifice in totala conformitate cu doctrina Bisericii. Acolo unde teoriile sale isi pierdeau din consistenta, savantul aducea in sprijin Divinitatea: „De ce exista in Sistemul nostru un Corp in stare sa dea lumina si caldura tuturor celorlalte, nu cunosc alta Ratiune decit aceea ca Autorul Sistemului a gasit ca asa e potrivit“ (p. 22) sau: „Nu cunosc vreo Putere in Natura care ar putea cauza aceasta Miscare transversal