Euro - o reforma reusita
A fost inlocuit vechiul franc de catre un franc nou care era pur si simplu 1 in loc de 100. Si centima a devenit noua diviziune a unui franc si era egala cu un franc vechi. Nu trebuie insa uitat ca, in epoca, televiziunea nu era atit de raspindita, Ministerul Finantelor si nici Banca Frantei nu aveau vreo idee cum se comunica. Un alt exemplu mai recent si mai reusit de reforma monetara este introducerea euro. De data aceasta francezii s-au adaptat foarte repede si fara probleme. In continuare avem afisaj dual, chiar pe extrasele de conturi, in franci si in euro. Dar l-am avut inainte cu un an de zile. Pe de alta parte, reforma euro s-a derulat foarte bine si pentru ca avem o piata financiara foarte dezvoltata, care s-a adaptat la rindul ei foarte repede.
Italienii au abandonat ideea
Am trait o alta experianta, prin anii '80, in Italia, unde reforma monetara a fost evaluata de autoritati, dar nu s-a petrecut. ?Lira grea? nu a aparut pentru ca a existat in acea epoca o depreciere permanenta a monedei nationale italiene. Devenise clar ca scopul principal al denominarii lirei urmarit de banca centrala a Italiei, acela de a mentine legatura cu marca germana, era dificil de atins intr-o perioada inflationista.
Cred deci ca este destul de dificil sa analizam in folosul dezbaterii pentru leul greu ce s-a petrecut in alte tari. Exemplul francez e prea vechi, exemplul euro e prea international, desi este foarte interesant pentru noi.
Influenta psihologica asupra inflatiei e o gluma
Situatia Romaniei este specifica. Cred ca efectul psihologic poate fi puternic si ma refer la faptul ca leul greu ar putea da romanilor o incredere mai mare in moneda nationala. Dar imi pare a fi destul de dificil
de a implementa leul greu cu inflatie prea mare. Va fi mai bine daca inflatia s-ar reduce la o singura cifra