La Rasinari, in cetatea ciobanilor. In Marginimea Sibiului este anotimpul copacilor infloriti. Campuri intregi pline cu toporasi, branduse, cu meri si ciresi ale caror aure de flori albe scanteiaza in lumina soarelui, dealuri impadurite, mozaicuri vii de nuante si culori, pajisti invadate - ca si ac...
La Rasinari, in cetatea ciobanilor
In Marginimea Sibiului este anotimpul copacilor infloriti. Campuri intregi pline cu toporasi, branduse, cu meri si ciresi ale caror aure de flori albe scanteiaza in lumina soarelui, dealuri impadurite, mozaicuri vii de nuante si culori, pajisti invadate - ca si acum sute si sute de ani - de ciobani si de turmele de oi pregatite sa ia in curand drumul muntelui.
Primavara a explodat si a cucerit intreg tinutul, iar comuna natala a lui Octavian Goga si a lui Emil Cioran n-a stat deoparte, a iesit mandra in razele soarelui.
Situat la 12 km de Sibiu, intre dealuri molcome ce fac loc nu departe Muntilor Cindrel, Rasinariul este una dintre cele mai vechi, mai instarite si mai atractive localitati din Marginimea Sibiului. Istoria, traditiile si frumusetile naturii se imbina in acest loc, despre care unii istorici cred ca este mult mai vechi decat atestarea sa documentara - 1204 -, poate chiar o asezare dacica. Locuitorii sai au trecut de la stransul rasinii la o ocupatie care rezista si astazi, dupa multe secole: oieritul. Bunastarea gospodariilor - fortarete ce se insira de-o parte si de alta a ulitelor stramte, ce urca spre munte - este rezultatul direct al priceperii cu care familiile rasinarene practica de atata vreme aceasta meserie. Arhitectural, Rasinariul este in cel mai clasic stil al satelor ardelenesti, un muzeu in aer liber, cu biserici inalte, adevarate catedrale, cu case vechi de o suta, doua sute de ani.
Chiar daca este legat direct de oras, prin faimoasa linie de tramvai inaugurata in 1947