Dupa esecul in alegerile din anul 2000, cand a intrat in alianta cu Partidul National Roman, formand Alianta Nationala, PUNR a fost reinfiintat toamna trecuta sub conducerea generalului Mircea Chelaru. PUNR apare de acesta data sub o titulatura noua, numindu-se Partid al Unitatii Natiunii Romane. Noul partid se revendica de la doctrina national-democrata, punand accentul, in primul rand, pe interesele natiunii in adoptarea deciziilor politice. "Vrem sa promovam prin toate mijloacele valorile fundamentale nationale. Natiunea trebuie sa fie suverana asupra deciziilor care o privesc. In acest scop, vom sustine un nou model de reprezentativitate. Optam pentru reprezentativitatea obstei", a declarat generalul Mircea Chelaru.
PUNR vrea sa vina astfel in intampinarea crizei morale prin care trece societatea romaneasca. "Societatea este intr-o mare criza morala.Este mai mult o suma de populatii decat o natiune. Statul ar trebui sa fie principalul colaborator al natiunii. PUNR vrea sa construiasca un alt tip de societate. Nu vrem sa vorbim de minoritate. Natiunea ar trebui sa fie caracterizata, in primul rand, prin locul comun de apartenenta", a mai spus Chelaru.
Referindu-se la incidentul de la liceul din Targu Mures acesta a precizat. "Cetatenii maghiari nu trebuie sa faca diferenta specifica prin limba vorbita. Se incearca negarea limbii nationale. Insa PUNR nu este pentru promovarea excesiva a nationalismului si nici impotriva unei alte etnii sau natiuni. In trecut, lupta cu UDMR ne-a consumat in mod inutil energiile", a precizat Chelaru.
In plan economic, PUNR opteaza pentru producerea bogatiei prin capitalism si redistribuirea acesteia in mod echilibrat catre categoriile defavorizate. In functia de lider al filialei iesene a partidului a fost desemnat, la alegerile de sambata, Corneliu Caramalau.
Constantin MAZILU
Dupa esecul in aleg