•Aproximativ 6.000 de lalele olandeze pot fi admirate in gradina personala a unei iesence
Florentina Chiriac are in fata casei o mandrete de gradina care, pe toata perioada primaverii, are o culoare rosu intens ce iti ia ochii. Daca s-a intamplat vreodata sa treceti in aceasta perioada pe langa Liceul "Mihai Eminescu", este imposibil sa nu fi fost atrasi de acest coltisor de rai. Peste 6000 de lalele inflorite te orbesc prin frumusetea lor. "Cand m-am mutat in aceasta casa, gradina din fata ei avea deja cateva lalele plantate, dar acestea erau de culori diferite. Avand o pasiune deosebita pentru flori, in urma cu zece ani am achizitionat de la o cunostinta, care tocmai se intorsese din Olanda, aproximativ 100 de bulbi de lalele rosii. De atunci le-am inmultit in fiecare an", ne-a povestit Florentina Chiriac.
Atat de mult tine la aceste flori incat sa rupa una dintre ele e ca si cum si-ar rupe o bucatica din suflet. "De multe ori, cei care trec prin fata casei se opresc fermecati de priveliste si imi cer sa le dau cateva fire de lalele. Nu ma indur sa le rup nici macar pentru mine, mai ales ca aceste flori tin cam doua saptamani in gradina, in vreme ce in vaza nu ar rezista mai mult de doua zile. Sufar pentru aceste flori chiar si atunci cand se ofilesc. Asta iarna, cand gradina era plina cu zapada, incercam sa imi imaginez cam cum ar arata albul inlocuit cu rosu. Lalele sunt flori care au nevoie de ingrijire deosebita. Dupa ce se ofilesc, bulbul lor trebuie scos din pamant si pus sa se usuce pana in luna septembrie, cand se replanteaza. Pe perioada iernii, bulbii raman in pamant, iar daca este zapada din plin, sunt sanse mai mari ca florile sa fie mult mai frumoase", ne-a mai spus proprietara coltisorului cu flori.
Sfaturile legate de modul de ingrijire al plantelor, proprietara le primeste de la un specialist de la Gradina Botanica, v