George VOICU
Mitul Nae Ionescu
Editura Ars Docendi,
Bucuresti, 2000,
202 p., f.p.
George VOICU
Zeii cei rai. Cultura conspiratiei in Romania postcomunista
Editura Polirom, Colectia „Stiinte politice Opus“, Iasi, 2000, 246 p., f.p. 2000
George VOICU
Teme antisemite in discursul public
Editura Ars Docendi, Bucuresti, 2000, 234 p., f.p.
„Nae Ionescu fusese mai mult decit profesorul meu favorit; il consideram maestrul meu, «ghidul» care imi fusese daruit ca sa-mi pot implini destinul.“
„Moartea lui Nae Ionescu ma afectase profund; imi pierdusem maestrul, calauza; spiritualiceste, ramasesem orfan.“
Aceste cuvinte, apartinindu-i unui renumit savant roman si american, Mircea Eliade, referitoare la idolul sau si al „tinerei generatii“ din perioada interbelica, sint citate in cartea lui George Voicu Mitul Nae Ionescu. Ea a aparut aproape in acelasi timp cu alte doua volume ale aceluiasi autor: Zeii cei rai. Cultura conspiratiei in Romania postcomunista si Teme antisemite in discursul public, care isi propun o operatie de demontare a unor mituri si fantasme ideologice prezente in cultura romaneasca a secolului XX, ce au reusit sa se perpetueze, adaptindu-se de-a lungul perioadei comuniste, si sa erupa, cu sporita vigoare, in perioada postcomunista.
George Voicu este sociolog de formatie si istoric al ideilor politice, in prezent profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. A publicat in urma cu citiva ani o analiza comprehensiva a sistemului multipartinic, Pluripartidismul. O teorie a democratiei (Bucuresti, Editura All, 1998). Scrisul sau calm, bine temperat, nu anunta si nu cauta furtuna polemica in care s-a trezit antrenat in presa din Romania si din Franta. Dar cele trei carti aparute explica intr-o masura pasiunile stirnite.
G. Voi