Aceasta este întebarea pe care ne-o punem privind amploarea nemeritata pe care a luat-o cazul Liceului Bolyai-Farkas din Targu Mures.
Sa recapitulam: în virtutea protocolului politic dintre PSD si UDMR, din aceasta toamna liceul în cauza va deveni un liceu cu limba de predare exclusiv maghiara, cum a fost pana în 1960.
PSD a socotit ca e mai usor sa satisfaca aceasta cerinta a maghiarilor pentru a mai amana rezolvarea altei chestiuni cerute insistent de UDMR - retrocedarea bunurilor bisericesti maghiare. In stilul sau caracteristic, partidul de guvernamant a uitat de sensibilitatile cetateanului de rand, adica de cei 331 de elevi romani ai liceului care au fost admisi prin concurs si nu voiau sa plece în alta parte sub privirile compatimitoare ale colegilor maghiari.
In cele din urma, PSD si UDMR s-au corectat din mers, adoptand solutia care s-ar fi impus de la început, si anume de a le permite elevilor romani sa-si încheie studiile liceale unde le-au început. Totusi, protestele au continuat, de data aceasta împotriva transformarii Liceului Bolyai-Farkas în liceu maghiar, indiferent de soarta elevilor romani. De ce reapare aceasta problema tocmai acum, cand conlucrarea dintre PSD si UDMR a facut o buna impresie în Occident?
Cine are interes ca Romania sa fie perceputa ca tara cu probleme etnice, chiar înainte de summit-ul NATO de la Praga?
De buna seama, decizia politica a fost prost gestionata de PSD, dar fondul problemei este mult mai grav. Mai întai, e suspecta izbucnirea scandalului în aprilie, cand protocolul a fost semnat în ianuarie si a fost facut public. Cine a lansat zvonul ca elevii romani vor fi mutati înca din timpul anului scolar actual?
La agitarea spiritelor a contribuit si mediatizarea disproportionata a fenomenului, la care a contribuit implicarea cu trup si suflet a ministrului Educatiei si Cercet