Biografie
La cei aproape şaptezeci de ani ai săi (s-a născut la 25 mai 1933 în com. Chiojdeanca din jud. Prahova), Eugen Simion are distincţia unui ţăran îndelung finisat de cultură. Părul alb-mătăsos, fizionomia spiritualizată elegant, fără acea paloare bolnăvicioasă a intelectualilor care au copilărit în spaţii închise, gesticulaţia delicată şi totuşi hotărâtă, de dirijor al propriilor fraze, ca şi aptitudinea de a instaura prin simpla prezenţă o atmosferă solemnă ne fac să ne amintim ce fastă a fost întotdeauna, în cultura română, combinaţia dintre originea ţărănească şi pregătirea intelectuală.
Părinţii lui Eugen Simion, Dragomir şi Sultana, erau amândoi ţărani. Viitorul preşedinte al Academiei Române a copilărit în satul natal, unde a urmat şi şcoala primară, între 1940-1944. în continuare a studiat însă la Liceul "Sfinţii Petru şi Pavel" (redenumit ulterior "I.L. Caragiale") din Ploieşti, până în 1952. în această perioadă a avut profesori vestiţi: Nicolae Simache, la istorie, şi Gheorghe Milica, la română, şi a fost coleg cu nimeni altul decât Nichita Stănescu. Din acel moment a început pentru el o ascensiune intelectuală pe care apoi n-a mai întrerupt-o nimic, decenii la rând (spre deosebire de ascensiunea sa socială, care a stagnat până în 1989, din cauza unei nespectaculoase, dar consecvente independenţe de gândire).
Ca student al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1952-1957), Eugen Simion are prilejul să audieze cursurile unor profesori aparţinând lumii dinaintea comunismului: Al. Rosetti, Tudor Vianu, Iorgu Iordan, J. Byck. încă din ultimul an de facultate este cooptat în echipa de cercetători cu care Perpessicius încearcă să ducă la bun sfârşit editarea operei lui Eminescu. în cei şapte ani de explorări eminescologice (1957-1964) îşi constituie un stil de muncă - metodic, conştiincios, bazat pe atenta luare în