Ca si maicutele de la Manastirea Tiganesti, ale caror tesaturi sint solicitate de marile case de moda internationale, si taranii din Sapinta care cioplesc si picteaza crucile pentru ?Cimitirul vesel?, unic in lume, care face faima localitatii, primesc comenzi din strainatate, din toata lumea, din Franta si Italia pina in America si Canada
Ca si maicutele de la Manastirea Tiganesti, ale caror tesaturi sint solicitate de marile case de moda internationale, si taranii din Sapinta care cioplesc si picteaza crucile pentru ?Cimitirul vesel?, unic in lume, care face faima localitatii, primesc comenzi din strainatate, din toata lumea, din Franta si Italia pina in America si Canada. Strainilor le plac atit de mult crucile de la Sapinta, incit le folosesc nu pentru aranjamente funerare, ci pentru a-si decora gradinile si curtile.
Bleu-ciel marca Sapinta
Originalului cimitir, care se vede de departe din cauza exploziei de culori stralucitoare si vesele, i-a fost dedicat, de catre BBC, un amplu reportaj, prin care sint descrise in amanunt farmecul micului sat aflat in apropiere de Ucraina si mica biserica, inconjurata de sute de cruci, impresionante prin naivitatea desenelor si candoarea cu care sint folosite cele mai vii culori. Toate crucile au un fundal albastru, ce simbolizeaza cerul spre care sufletul se ridica dupa moarte. Majoritatea au pictat portretul celui decedat si texte in versuri pe ambele parti ale crucii. Inscriptiile sint in forma de epitaf, scris la persoana intii, si sint deseori pline de umor, ironizind viciile si slabiciunile lumesti ale celui decedat. Acesta este desenat in scene care descriu activitatea zilnica din Sapinta. Femeile sint aratate tesind sau pregatind de-ale gurii, barbatii taind lemne sau bind, astfel incit cimitirul este practic un album al satului.
?Cimitirul vesel?, un nume inventat de un francez
Datin