1. De ce acest seminar?
Eveniment pe 29 aprilie. In Bucuresti s-a desfasurat seminarul international Identitatea culturala a romano-catolicilor (ceangai) din Moldova. Academia Romana si-a oferit patronajul, Parlamentul a deschis sala „N. Balcescu“ a Palatului sau, Ministerul Informatiilor Publice a venit cu banii, iar ca organizator a fost desemnat un grup eterogen format din Universitatea Bucuresti, Asociatia Romano-Catolicilor „Dumitru Martinas„ din Bacau, Centrul European de Studii Covasna-Harghita si Episcopia Romano-Catolica.
Un observator al mentalitatilor noastre institutionale ar avea motive sa-si puna intrebari cu privire la generozitatea autoritatilor cu o tema minoritara. De unde atita mobilizare in numele comunitatii ceangaesti? Nici o surpriza. Nu asistam la o schimbare de mentalitate. Ci la perpetuarea uneia foarte vechi.
Explicatia evenimentului se gaseste in initiativa de acum citiva ani a Consiliului Europei, care ceruse o investigatie asupra situatiei ceangailor din Romania. Raportul Adunarii Parlamentare a CoE a fost intocmit de parlamentara liberala finlandeza Tytti Isohookana-Asunmaa. Un om de toata stima, care a stiut sa dea cercetarii o larga publicitate.
In urma evaluarii Raportului, Adunarea Parlamentara a adoptat Recomandarea 1521/2001, continind propuneri menite sa opreasca stingerea acestui grup minoritar „de o exceptionala valoare pentru Europa“ (cum se exprima documentul). Intre masuri, Recomandarea a cerut „o campanie de informare privind cultura ceangailor“ si „organizarea de discutii si seminarii ale expertilor cu participare internationala dedicate studiului comunitatii de ceangai“.
Este adevarat ca senatorul Ghiorghi Prisacaru, marcant membru PSD, membru si al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara, a contestat competenta Consiliului Europei: „Nu e de competenta Consiliului Europei – organis