Cu doar sase luni inainte de ?momentul Praga?, adica momentul unei noi extinderi NATO, autoritatile de la Bucuresti ocolesc cu desavirsire orice discutii despre ceea ce inseamna costurile integrarii in NATO. Asteptam insa cu nerabdare ca NATO sa dea unda verde acceptarii Romaniei in structurile Aliantei. Efectul imediat va fi cel al sentimentului de siguranta ca, intrati sub umbrela NATO si a americanilor, nu vom mai cadea niciodata in sfera de influenta a Rusiei.
Romania a cheltuit anul trecut 1,6 milioane de dolari pentru participarea la programul Parteneriat pentru Pace
Cu doar sase luni inainte de ?momentul Praga?, adica momentul unei noi extinderi NATO, autoritatile de la Bucuresti ocolesc cu desavirsire orice discutii despre ceea ce inseamna costurile integrarii in NATO. Asteptam insa cu nerabdare ca NATO sa dea unda verde acceptarii Romaniei in structurile Aliantei. Efectul imediat va fi cel al sentimentului de siguranta ca, intrati sub umbrela NATO si a americanilor, nu vom mai cadea niciodata in sfera de influenta a Rusiei. Efectul economic va fi tot unul de ordin psihologic: mai multa siguranta pentru investitorii straini, care vor avea un argument in plus sa-si investeasca banii in Romania, cu efectul ridicarii nivelului de trai, incet, dar sigur. Beneficiile integrarii in Alianta nu pot fi puse la indoiala de nimeni. Exista insa niste costuri pe care Romania va trebui sa le plateasca in momentul in care va deveni membra a NATO. Pretul care trebuie platit este oricum mult mai mic decit daca Romania ar ramine in afara Aliantei Nord-Atlantice, situatie in care coruptia ar deveni un inamic imposibil de infruntat.
Responsabilitati ale fiecarui stat
Principiile Aliantei, care s-au intarit dupa atacurile asupra SUA din 11 septembrie, sint simple: ?NATO are un rol pur defensiv; securitatea este indivizibila, iar un atac asupr