Când e vorba să-ţi împlineşti datoria, nu începi cu socoteli. Îţi scrutezi mintea şi inima şi porneşti.
Take Ionescu
Perioada făuririi României moderne, a Vechiului Regat, este în continuare neglijată în analiza politică şi referinţele sunt destul de timide. Desigur că s-au scris cărţi despre acel timp, despre acei oameni, desigur că studiile de specialitate au acoperit acest segment, dar eu mă gândesc la percepţia comună a omului obişnuit, la mentalul colectiv şi mai ales la recursul în politica partidelor pentru soluţii comparate din epoci diferite, mai ales în situaţia de reconstrucţie fundamentală de după 1989.
În pasionatele mele căutări de anticariat antebelic am găsit o monografie dedicată lui Take Ionescu şi am considerat oportun să promovez acest nume important din galeria omenilor de stat români, numit "marele european", de către Clemenceau, şi asta pe drept cuvânt, fiind o ilustră figură pe scena internaţională înainte de mediatizatul Titulescu.
Monografia semnată de Constantin XENI, scrisă la 1932 şi reeditată la Editura Profil, Bucureşti, 1999, redactor Liliana Scarlat. Xeni, nume real Zender (1878-1963), a fost deputat conservator, conservator-democrat şi apoi, liberal, ministru în guvernul condus de Take Ionescu în cabinetul Gh. Tătărescu (1940). S-a autoexilat în Elveţia unde şi-a redactat paginile memorialistice. ("Magazin istoric" 7/2001)
Şi nu în ultimul rând e de subliniat cât de firesc vine un citat din Take Ionescu rostit de Regele Mihai acum câţiva ani când şi-a încheiat discursul amintind cuvintele acestuia: "Să năzuim a ajunge mai sus decât ceea ce suntem, dar să nu uităm ceea ce am fost şi să nu calomniem ceea ce suntem. Aşa să ne ajute Dumnezeu!"
Un om
S-a născut ca al doilea fiu, din patru, cu numele Dimitrie G. Ioan, la 13/25 octombrie 1858 la Ploieşti. Tatăl,