?Au furat tot: dinti de aur, bijuterii...?
Mormintul Anei Capitanovici, decedata din 1993, este deschis.? Placa funerara a fost trasa pe jumatate intr-o parte si intr-o gaura? zace un morman de oase. Cosciugul lipseste. Putin mai departe, o capela? imensa, foarte veche, nu mai are nici cruce, nici placa, nici nume, nici an, nimic. Nici urma de usa, un grilaj rupt si in cripta dezastru. Miros greu, oase imprastiate, pamint si mizerie. Nici urma de cosciug. Doar un cadavru, imprastiat pe pamint. Un gardian public a incercat sa ne risipeasca uimirea: ?Ce-i aici, e dezastru!...Au fost zeci de morminte profanate. Au furat tot: dinti de aur, bijuterii. Sunt demult profanate mormintele astea. In ?94 ne-au angajat pe noi sa le pazim. Mormintul Hortensiei Papadat Bengescu a stat deschis ani de zile. Hotii nu prea mai vin acum, ca nu mai au ce fura. Pe astia morti demult, i-au furat. Atunci se inmormintau cu dinti de aur, verighete. Acum rudele scot bijuteriile mortilor?.
Romania, data in judecata de statul bulgar
Statul bulgar a dat in judecata Romania la mai multe instante internationale, inclusiv Haga si Geneva, pentru profanarea cavoului familiei Gheorghieff din cimitirul bucurestean Bellu. Surse din Ambasada Bulgariei la Bucuresti sustin ca autoritatile bulgare cer daune in valoare de doua milioane dolari. Daca urmasii fratilor Gheorghieff vor avea cistig de cauza la una din instantele internationale, ne putem astepta la un val de procese similare. Si asta deoarece, dupa 1990, aproape toate statuile si placile funerare vechi din Bellu, multe dintre ele creatia unor artisti celebri, au disparut.
Mormintul bancherilor bulgari a ajuns o ruina
Fratii Gheorghieff, doi bancheri bulgari care au trait in a doua parte a secolului XIX, si-au petrecut marea parte a vietii in Romania. In 1877, cei doi au imprumutat statul roman cu bani si aur