- Cepele nu trebuie recoltate inainte ca foile de deasupra sa devina aurii. Lasati-le cateva zile in soare puternic, inainte de a le duce in camari.. - Cepele erau folosite de gradinarii de altadata pe post de buletin meteo. Era suficient sa le numere foile in care erau invelite pentru a sti daca i...
- Cepele nu trebuie recoltate inainte ca foile de deasupra sa devina aurii. Lasati-le cateva zile in soare puternic, inainte de a le duce in camari.
- Cepele erau folosite de gradinarii de altadata pe post de buletin meteo. Era suficient sa le numere foile in care erau invelite pentru a sti daca iarna urma sa fie friguroasa sau nu. Foile subtiri si dese anuntau geruri mari si inghet. Foile mai groase si mai putine anuntau mai degraba umezeala si ninsori.
- Orhideele detesta apa calcaroasa de robinet. Daca le cultivati in gradina, stropiti-le cu apa minerala de concentratie slaba. In apa de stropit se pot pune, de asemenea, doua-trei picaturi de lamaie sau de otet.
- Urzicile nu inteapa cand sunt culese cu mana goala, daca le rupeti de la baza tulpinii, in timp ce va blocati respiratia. De necrezut, dar trucul are efect.
- Urzica e bogata in saruri minerale. Cei care practica gradinaritul biologic apreciaza proprietatile ei fortifiante si insecticide. In scopul acesta, prepara un ferment de urzici (1 kg de urzici la 10 l de apa), lasand plantele sa se macereze in apa, vreme de cateva zile. Sucul obtinut se foloseste la fortificarea plantelor tinere din gradina, ca si la indepartarea puricilor si a plosnitelor prin pulverizarea cu macerat. Inainte de a-l folosi, diluati-l intotdeauna cu apa (jumatate ferment - jumatate apa), ca sa nu provocati arsuri pe frunzele si radacinile plantelor.
- Cozile sapelor, furcilor si harletelor devin mai blande la folosit daca inainte de intrebuintare le slefuiti cu smirghel si le ungeti cu parafina sa